Midazolam, nedobrovoľná eutanázia a Covid-19

Čo je to Midazolam?
Midazolam je liečivo z radu benzodiazepínov (tj. sedatíva) používané ako sedatívum, anestézia, pri poruchách spánku či úzkostiach.

Vyvoláva ospalosť a má upokojujúci efekt. Jeho veľké riziko je, že môže spomaliť či úplne zastaviť dýchanie, najmä ak sa podá spoločne s ópioidmi. Jeho „bioavailability“, tj biologickú dostupnosť (aké množstvo danej látky je schopné vstúpiť do biologického systému) zvyšuje napríklad aj grepový džús. Kvôli jeho sedatívnym účinkom sa používa nielen v medicíne, ako príprava pacienta na operáciu, ale aj pri popravách ako smrtiaca injekcia.

Jeho využitie pri popravách je kritizované, nielen z dôvodu, že je jeho anestetický efekt nedostačujúci, keďže liečivo nie je schopné udržať odsúdeného v stave bezvedomia, a tým predlžuje jeho utrpenie, ale aj samotné spôsobuje bolesť. U väčšiny popravených objavili pľúcne edémy, tj. otoky. Popravení sa tak kvôli droge zadusia obdobne ako pri utopení. Pri vysokých dávkach môže takáto smrť trvať minúty až hodiny.

https://www.livescience.com/51384-execution-drug-midazolam-effect.html

https://www.newsweek.com/mizadolam-capital-punishment-lethal-injections-642388

https://theintercept.com/2019/02/07/death-penalty-lethal-injection-midazolam-ohio/

Midazolam sám o sebe spôsobuje respiračnú depresiu (hypoventiláciu), tj spomalené, plytké dýchanie. Výrazne znižuje inspiračný tok, a tak znižuje VT (dychový objem).  

Napriek tomu, Midazolam bol odporúčaný pri starostlivosti o Covid-19 pacientov. Teda v preklade, liečivo spôsobujúce ťažkosti dýchania používané pri starostlivosti o pacientov s ťažkosťami dýchania.

Prieskum bezpečnosti používania Midazolamu varuje, z očividných dôvodov, pred používaním Midazolamu u pacientov s respiračnou depresiou (hypoventiláciou). Výnimky sú v prípade, že pacient je na pokraji smrti s chronickými, nevyliečiteľnými ochoreniami, a žiadna iná liečba či sedatíva nezaberajú, ako je napríklad v prípade masívneho rozšírenia metastáz na pľúcach a komplikácií s nimi spojenými. Druhá výnimka sú pacienti s respiračnými ochoreniami v agónií, v týchto prípadoch je potrebná extrémna opatrnosť.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332219305955

https://abcnews.go.com/US/wireStory/doctors-execution-drugs-covid-19-patients-70264297

Midazolam zažil obrovský boom pred začiatkom Covid-19 pandémie.
V apríli 2020 britský minister zdravotníctva, Matt Hancock, nahromadil obrovské množstvá Midazolamu. NHS vykúpilo celú dvojročnú zásobu Midazolamu od ich dodávateľov,  a k tomu ďalších vyše 20 000 škatúľ z Francúzska.

Medzi marcom a aprílom 2020 bolo vyše 25 000 starších pacientov presunutých z nemocníc do domovov dôchodcov. Ich predchádzajúce liečby zastavené, vystavení prísnym „diétam“ obmedzujúcich príjem vody a potravy. Proces obdobný škandalóznemu LCP.

Taktiež, v apríli 2020 bolo vypísaných 38 352 mimo-nemocničných predpisov Midazolamu, viac ako dvojnásobok toho, čo sa priemerne predpisovalo za posledných 5 rokov. Priemer sa predtým pohyboval okolo 15 000 predpisov mesačne. Toto číslo je obrovské aj v porovnaní s chrípkovou epidémiou v roku 2018, na ktorú zomrelo zhruba 65 000 ľudí, kedy predpis Midazolamu bol zlomok toho, čo v roku 2020.

V Británií v domovoch dôchodcov do mája 2020 zomrelo 50 000 ľudí, o 25 000 viac než priemer. Obyvatelia boli vystavení nedbalému prístupu, vyhladovaní, dehydrovaní. Boli nahlásané aj prípady zneužívania liečiv, kedy pracovníci domovov dôchodcov podávali Midazolam pacientom s demenciou, aby sa prestali motať po chodbách. Obyvatelia domovov dôchodcov vo Francúzsku boli taktiež tragicky zanedbaní, veľké množstvo ich umrelo na hypovolemický šok spôsobený dehydratáciou. Zamknutí vo svojich izbách umierali od smädu. V Španielsku takto nastali v domovoch dve tretiny úmrtí. V Taliansku zákaz navštevovania starších členov rodiny spôsobil takmer 19 000 úmrtí. Úmrtia v domácnosti však boli odignorované, nakoľko Taliansko počítalo iba s úmrtiami v nemocniciach. Takýto prístup k starým ľuďom však nie je limitovaný len na Európu, v USA sa dôchodcovia dočkali podobného zaobchádzania.

Čo sa týka Midazolamu, stále sa objavuje viac a viac sťažností pozostalých na paliatívnu starostlivosť o seniorov.

https://www.spectator.co.uk/article/dying-of-neglect-the-other-covid-care-home-scandal

https://www.dailymail.co.uk/news/article-8514081/Number-prescriptions-drug-midazolam-doubled-height-pandemic.html

(davidicke.com)

https://davidicke.com/2021/06/06/april-2020-health-secretary-hancock-allowed-stockpiled-midazolam-life-ending-drug-to-be-reused-on-elderly-with-medication-prescribed-for-one-patient-simply-used-for-another-while-old-people-di/

Takéto zaobchádzanie v zdravotníctve rozhodne nie je novinka.

Neurológ, profesor Patrick Pullicino sa vyjadril k nebezpečným efektom Midazolamu pri respiračných ťažkostiach. Tvrdí, že Midazolam utlmuje dýchanie a urýchľuje smrť, a jeho používanie v týchto prípadoch označil za eutanáziu.

Profesor Patrick Pullicino je veľmi dobre známy z predchádzajúceho britského zdravotníckeho škandálu, tzv. Liverpool Care Pathway. Vďaka profesorovi Pullicinovi vyšlo najavo, že NHS v minulosti skrz „care pathways“ spôsobila smrť približne 130 000 seniorom ročne, tvoriacich 30% všetkých úmrtí v nemocniciach. NHS doktori ukončovali životy ich pacientov predčasne, aby uvoľnili lôžka alebo mali menej práce.

Liverpool Care Pathway mala byť mapa starostlivosti o paliatívnych pacientov. Pullicino tvrdil, že príliš často chýbal akýkoľvek dôkaz, že pacient paliatívnu starostlivosť potrebuje. Táto starostlivosť je zameraná pre pacientov, ktorí sú tesne pred smrťou, ale príliš mnoho pacientov na LCP mohli viesť ešte spokojný život. LCP označil ako „mapu asistovanej smrti“.

Pullicino sám zasiahol, keď 71-ročného pacienta, ktorý bol do LCP starostlivosti zaradený bez súhlasu blízkych, z LCP stiahol. Po pár týždňoch sa úspešne vyliečil.

https://www.msn.com/en-xl/news/other/did-care-homes-use-powerful-sedative-to-speed-covid-deaths/ar-BB16COBW

https://www.thesun.co.uk/news/12100515/care-homes-accused-sedatives-coronavirus-die-quickly/

https://www.dailymail.co.uk/news/article-2225009/The-medical-professions-lethal-arrogance-Liverpool-Care-Pathway.html

Pacienti boli bežne presunutí na LCP bez súhlasu ich, alebo ich rodiny. Škandál v paliatívnej starostlivosti o pacientov zahŕňal nielen nepresnú diagnostiku, ale aj odopieranie jedla a vody. Mnohí boli vyhladovaní či dehydrovaní na smrť. Tak by bolo aj v prípade Patricie Greenwood, keby jej rodina nedala vodu aj napriek zákazu od lekára. Vďaka tomu sa Patriciin stav následne začal prudko zlepšovať.

https://www.dailymail.co.uk/news/article-2161869/Top-doctors-chilling-claim-The-NHS-kills-130-000-elderly-patients-year.html

LCP škandál neunieslo a bolo ukončené. Tieto praktiky však naďalej pokračujú, avšak pod inými menami. Nové NHS pravidlá zaradené po ukončení LCP mali rovnaké problémy.

Profesor Pullicino vyjadril obavy, že obrovské zhromažďovanie Midazolamu na jar 2020, presun dôchodcov z nemocníc do domovov a zanedbávanie ich základných životných potrieb je repríza LCP praktík nedobrovoľnej eutanázie.

https://www.telegraph.co.uk/news/health/news/11779213/New-death-guidelines-worse-than-Liverpool-Care-Pathway.html

Na takomto zaobchádzaní s ľuďmi sa účastníme aj my skrz našu činnosť/nečinnosť. Midazolam a zanedbávanie dôchodcov je len jedna kvapka v oceáne krvi, ktorú preliala NIE pandémia covid-19, ale pandémia idiotských reakcií naň.

Pridaj komentár